21/12/19

Τα παιδία προσαρμόζει

Ετούτο εδώ είναι ένα κείμενο, ένα θέμα, που δεν -επαναλαμβάνω, δεν- έχει να κάνει διόλου με την αρχιτεκτονική! Περνάει αλλά δεν ακουμπά ούτε τον μοντελισμό. Για παιχνίδια μιλάμε, για σκηνογραφία, για πλαστικότητα...


Αν δεν το ‘χεις καταλάβει είμαι ένας μικρός και ταπεινός Playmobil customizer! Βουτάω πολλές φορές στον μεγάλο πράσινο κουβά των παιδιών, όχι κρυφά αλλά φανερά, και παίρνω πραματάκια εν γνώσει τους! Τα φέρνω πέρα δώθε, τα ανακατεύω μέχρι να βρω αυτό που ψάχνω, εκείνο το μικρό κομματάκι που θα κάνει τη διαφορά. Κι έχει τη γοητεία του να προσπαθείς να δημιουργήσεις το αναγνωρίσιμο, μια μορφή που έχει αποτυπωθεί σε όλους μας, λχ ένα τραγουδιστή. Και μάλιστα να το δημιουργήσεις με πολύ συγκεκριμένους όρους και κανόνες! 

Κάπως έτσι πήραν «πλαστική μορφή» οι ZZ Top, οι AC/DC και προσφάτως ο Screamin’ Jay Hawkins! O Νικόλας ο Παπάζογλου, ο Bruce Springsteen και οι Queen! Αν θέλεις να τα βρεις μαζεμένα κοίτα επάνω δεξιά που έχει ένα εικονίδιο... Ε, εκεί είναι!

Δηλαδή, πως να σ' το πώ; Παίζω με τους ZZ Top και στο βάθος του μυαλού μου παίζει το το Gimme All Your Lovin', έρχονται μπροστά μου τα βενζινάδικα της ερήμου του Texas και o... Eliminator να βρυχάται στο highway!

Ένα απόγευμα, μετά το μάθημα της ιστορίας, κόλλησε κι ο Αντώνης μου το μικρόβιο και κάπως έτσι πήρε μορφή κι ο Ρήγας Βελεστινλής! Το μουστάκι του ήταν χαρακτηριστικό, το κεφαλάκι με το μουστάκι το είχαμε! The rest was history…!

Κι αν θέλεις να γίνεις καλύτερος σ’ αυτό που κάνεις, ό,τι κι αν είναι αυτό, δύο πράγματα πρέπει να έχεις κατά νου: πρέπει πρώτα απ’ όλα να το αγαπάς, να τη βρίσκεις… Και δεύτερον πρέπει να κοιτάς τι κάνουν οι καλύτεροι από ‘σένα. Για να γίνεις κι εσύ σαν κι εκείνους! 

Τον όρο customizer τον έμαθα μόλις προ ολίγων εβδομάδων. Εκείνο το Σαββατοκύριακο στο Περιστέρι γινόταν η 2η έκθεση «Hellas playmobil customizers», αυτό ακριβώς που …ήλπιζα ότι κάπου θα υπήρχε αλλά αν δεν το έβλεπα δεν θα το πίστευα. Οι «Hellas playmobil customizers» σίγουρα δεν είναι επαγγελματίες, είναι περισσότερο «χομπίστες». Η δουλειά τους όμως ήταν σίγουρα επαγγελματικoύ επιπέδου. Κι ο κόπος τους πρόδιδε ατελείωτες ώρες επίπονου και λεπτομερούς μόχθου. Είναι οι καλύτεροι!

Η έκθεση είχε δωρεάν είσοδο, τα εκθέματα ήταν θεματικά (δεν είχε σκέτες φιγούρες, είχε στημένα διοράματα) και οπωσδήποτε δεν ήταν προς πώληση… όλες οι συλλογές είναι ιδιωτικές! 


Το πρώτο διόραμα ήταν οι 12 θεοί του Ολύμπου, ξεπρόβαλλαν μέσα από ένα σύννεφο βαμβακιού που πρόδιδε τη θεϊκότητά τους! Πολύ μυστήριο… Ο προβολέας πίσω τους έκανε όλη τη δουλειά!

Μετά είδαμε ένα ξανθό παλληκαράκι πάνω σ’ ένα πλανήτη… Ολομόναχο! Κι ένα παλιό αεροπλάνο που έπεσε! Και μερικούς άλλους πλανήτες. Σου θυμίζει κάτι; 


Και κει που …δεν το περίμενε κανείς (λέω τώρα…) τα διοράματα είχαν μάχες, πολλές μάχες! Είχαν κάστρα και στρατούς! Είδαμε –το λίγο πριν από– τη μάχη Ρωμαίων – Σαξόνων μπροστά στο τείχος του Αδριανού. Οι Ρωμαίοι παραταγμένοι όπως προέβλεπε η εκπαίδευσή τους και η πειθαρχία τους. Ήταν μια πολεμική μηχανή! Σε vip θέση επάνω στο κάστρο –με ακριβό εισιτήριο– διακρίνεται ο καίσαρας himself! 



Σημείωση: τούτος εδώ ο παληκαράκος έχει απίστευτη λεπτομέρεια επάνω του. Εδώ το πράγμα θέλει προσοχή και μέτρο: Αν αρχίσεις να προσθέτεις handmade στοιχεία υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του παιχνιδιού. Αν δεν ξεφύγεις από το μέτρο του μοντελισμού, τότε συζητάμε για συλλεκτική αξία! Δες την ασπίδα που είναι διαφορετική, δες το σπαθί... Δες το κράνος! Δες τα σανδάλια του!


Που λες, όχι πως οι Σάξονες ήταν τίποτε ήσυχα παιδιά, την πετούσαν κι αυτοί τη σκούφια τους για φασαρίες… Μόνο που αυτοί δεν ξυριζόντουσαν κι έπιναν περισσότερη μπίρα. Κι επειδή δεν μπορούσαν να παραταχθούν σε τριάδες, ήταν πραγματικά για να τους συμπαθήσεις…


Εδώ βλέπουμε ένα Σάξονα που τείνει περιχαρής να «εγκαταστήσει» το δεύτερο τσεκούρι πάνω στις ασπίδες των Ρωμαίων! 

Κι αν οι Σάξονες δεν δυσκόλεψαν τη Ρώμη (λέω τώρα…), σίγουρα τους είχαν δυσκολέψει παλαιότερα οι Μακεδόνες του Πύρρου. Οι δικοί μας, οι Μακεδόνες, από αλκοόλ έπιναν κάτι κρασιά ψιλο-ξενέρωτα, αλλά στη μάχη φυσούσαν: Σάρισες, τοξοβόλοι και πολεμικοί ελέφαντες, γνήσια τέκνα των παλιών περσικών μοντέλων... Καταταγείτε μας έλεγαν! 



Χωρίς να το έχω δει να αναφέρεται κάπου, λογικά μιλάμε για τούτη ‘δω, τη μάχη της Ηράκλειας. 

Σιωπή! Αιγυπτιακή πομπή με τον νεκρό φαραώ μέσα στη σαρκοφάγο… Στο δρόμο για την τελευταία του κατοικία… Υποθέτω ότι μέσα στην πυραμίδα –μιας και δεν μπορούσα να κοιτάξω, δεν θα ήταν και σωστό άλλωστε– είχε ήδη περάσει η πραμάτεια του. Και σύζυγός του! Ολοζώντανη!! 




Και ξανά μάχες! Οι Έλληνες υπό τα διαταγάς του Κολοκοτρώνη (σ.σ. η περικεφαλαία του είναι ειδική κατασκευή) και του Παπαφλέσσα απέναντι στους Οθωμανούς του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη… μονομαχίες σώμα με σώμα, μάχη για την ελευθερία στα Δερβενάκια, στα περάσματα του Αργολικού κάμπου! 


Σε πρώτο πλάνο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Δημήτριος Υψηλάντης και πίσω τους ο Νικήτας Σταματελόπουλος, as known as Νικηταράς ο Τουρκοφάγος!! 


Εντυπωσιακό επίσης ήταν το «στήσιμο» στην ναυμαχία του Καφηρέα! Μα τις επτά θάλασσες, τα ελληνικά πυρπολικά τινάζουν τον τούρκικο στόλο μετά το Ναυαρίνο τώρα και στην Εύβοια! Ο ορισμός του πέναλτι κυρία μου…! Προσοχή στους ναυαγούς και τα λάφυρα! 



Ίσως η πιο ρεαλιστική απεικόνιση για τον Οδυσσέα και τις σειρήνες να έρχεται από τον Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ το 1891. Σημείωση: οι σειρήνες δεν ήταν ανθρωποφάγες γοργόνες! ήταν γυναικείες θεότητες και απεικονίζονταν με ανθρώπινο γυναικείο κεφάλι και σώμα αρπακτικού πουλιού. Και τραγουδούσαν τα σουξέ της εποχής! Η πληροφορία που θέλει τον Οδυσσέα δεμένο επίτηδες για να μην μπορεί να βουλώσει τ’ αυτιά του ελέγχεται ως ανακριβής! 


Κατά τα άλλα βλέπω στο wiki ότι ο Βρετανός ζωγράφος κ. Γουότερχαουζ δραστηριοποιήθηκε –λέει– στα τέλη της Βικτωριανής εποχής. Σε μια πολιτεία Βικτωριανής εποχής, με ρούχα Βικτωριανής εποχής… Σαν κι αυτήν εδώ παρακάτω, με κορμοστασιές σαν να ‘χεις καταπιεί μπαστούνι, με τα πιο περίεργα γένια και πολλά-πολλά χρώματα!




– Ρε συ φιλαράκο, καλή η ήσυχη ζωή της πόλης, καλά τα χρώματα, αλλά εμείς στρατούς θέλουμε, μάχες και πολιορκίες! 

– Ας είναι! Οι (τρεις) σωματοφύλακες του βασιλιά και οι φρουροί του καρδινάλιου Ρισελιέ παρατεταγμένοι. Κι έφτασε και το αερόπλοιο του Μπάκιγχαμ στο Παρίσι. Από την παταγώδη αποτυχία της ταινίας (2011) στην επιτυχία του 2019! Όλοι για όλους λοιπόν, και όλοι για έναν! 


Υ.Γ.: Ωραία κτίρια! 

Κι εκεί στο βάθος, τελευταίο διόραμα, ένα τεράστιο μέγεθος. Χωρίς υπερβολή πρέπει να ήταν ένα τραπέζι περίπου 4x5 μ. Τι να πρωτοπεί κανείς για την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης; Επίτηδες πρέπει να το είχαν αφήσει τελευταίο. 



Ήταν τόσο μεγάλο που οι φωτογραφίες το αδικούν. Μου είπαν ότι είχε πάνω του περί τις 2.500 κομμάτια (ανθρωπάκια)! Κι ήταν τόσο καλά μελετημένο που ίσως –λέω ίσως- θα πρέπει να ξανασκεφτούν στο υπουργείο τα βιβλία Ιστορίας της Ε’ Δημοτικού. 


Κι είχε στο φόντο, πίσω απ’ τα τείχη, τη φωτογραφία της Αγιάς Σοφιάς! 


Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν
-- 

Μπόλικα Υστερόγραφα: 

1. Κάποιες από τις φωτογραφίες είναι απ’ τη σελίδα των customizers στο facebook κι από ένα ελεύθυερο search, κάποιες άλλες είναι δικές μου, μην μπερδευτείς! Όλες τις δικές μου τις ανέβασα στο flickr 

2η έκθεση Hellas Playmobil Customizers - ΚΥΒΕ Περιστερίου - Νοέμβριος 2019

2. Για τα παιδιά πήγα, μου φαίνεται ότι εμένα μου άρεσε περισσότερο… Σήμερα γράφω για τα παιδιά των φίλων μου, που 'ναι κι εκείνοι ολίγον τι παιδιά!

3. Έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται η 3η έκθεση... για του χρόνου!

4. Έχει κι άλλη μια έκθεση για το 1821 στην παλιά Βουλή! ...εως τον Μάιο.