7/8/13

Περί επαγγελματικών αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων

η είδηση:

Η τροπολογία 704/80 26.7.2013 της παρ. 2 του αρ. 8 του Ν. 4030 επιτρέπει μόνο σε αρχιτέκτονες μηχανικούς την υπογραφή αρχιτεκτονικών μελετών σε παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά τμήματα πόλης κλπ.

Για τις άδειες δόμησης, ανέγερσης ή προσθήκης κτιρίων της παρ. 1 του αρ. 4 του Ν. 4067/2012 που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, σε παραδοσιακό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία καθώς και σε ειδικά κτίρια οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς.

Με την ίδια τροπολογία δίνονται αποκλειστικά σε αρχιτέκτονες μηχανικούς οι αρχιτεκτονικές μελέτες και στα ειδικά κτίρια ανά την επικράτεια, δηλαδή σύμφωνα με την παρ 21 του αρθ.2 του ΝΟΚ, όλα τα κτίρια με χρήση άνω του 50% που δεν είναι κατοικία…

Η ανάρτηση στο hellenicparliament.gr

Έχει σημασία να κάνει κανείς μια διάγνωση της υπάρχουσας διαμορφωμένης γνώμης από συναδέλφους διαβάζοντας τα σχόλια πολλών στο michanikos.gr

το σχόλιο:

Γνωρίσαμε όσο δουλεύουμε σε τούτη τη δουλειά ένα ανακατεμένο επαγγελματικό καθεστώς όπου οι αρχιτέκτονες μπορούν να υπογράψουν στατικά έως δύο ορόφους… Οι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν κατά βάση να υπογράψουν το σύνολο των μελετών μια οικοδομής από τοπογραφικά μέχρι μηχανολογικά… Δεν θα σταθώ στο αν οι μεν είναι ευνοημένοι ή οι δε «ριγμένοι»… Κατά γενική ομολογία είναι ένα μπάχαλο το οποίο προέκυψε από καθαρή εξυπηρέτηση κλαδικών συμφερόντων και έχει εδραιωθεί τόσα χρόνια ώστε οι ιδιώτες που επιθυμούν να χτίσουν να μην ξέρουν ή να μην μπορούν να κατανοήσουν ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του καθενός.

Πολύ χειρότερα αυτό σαν γεγονός είναι από μόνο του ικανό να μην εξασφαλίσει ικανοποιητικές αμοιβές –έστω και συμφωνηθείσες- σε έναν και μόνο μελετητή ενώ σε μια τριάδα ή τετράδα μελετητών οι επιμέρους αμοιβές μπορεί να είναι αθροιστικά κατά τι μεγαλύτερες…

Όπως και να ‘χει, ένα τέτοιο θέμα δεν πρέπει να συζητιέται σε μια τέτοια χρονική συγκυρία. Τη στιγμή της κρίσης. Όταν όλα γύρω μας έχουν βουλιάξει, όταν έχει καταστραφεί όλος ο κοινωνικός ιστός δεν μας αρμόζει ως μηχανικοί να πελαγοδρομούμε σε τέτοια ζητήματα. Το τι πρέπει να υπογράφουμε ο καθένας είναι θέμα που αντιμετωπίζεται όταν τα πράγματα θα «πήγαιναν καλύτερα…» Ή έστω θα έπρεπε να κουβεντιάζεται όταν θα υπήρχε ένα σοβαρό υπόβαθρο εντός των «εχόντων την αρμοδιότητα…»

Δεν λέω, η κρίση μπορεί να είναι εφαλτήριο για νέες ευκαιρίες, μπορεί να λογίζεται ως τέτοιο στην παρούσα φάση;



και η πρόταση:

Κάθε οικοδομικό έργο απαιτεί και την ομάδα έργου. Κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να έχει σαφείς αρμοδιότητες και κάθε ειδικότητα δεν πρέπει να εμπλέκεται στην αρμοδιότητα άλλης ειδικότητας. Κατά την απόλυτη ονομασία κάθε αρμοδιότητας θα έπρεπε:

Ο τοπογράφος να συντάσσει το τοπογραφικό και κανένας άλλος. Δεν έχω καταλάβει γιατί να μπορεί άλλη ειδικότητα να έχει το δικαίωμα υπογραφής ενός τοπογραφικού διαγράμματος. Δεν είμαι αντίθετος στη λογική της επίβλεψης ενός τοπογραφικού αφού το περίγραμμα κάλυψης μιας οικοδομής μπορεί (και φρονώ πως θα έπρεπε) να πιστοποιείται μέσω των συντεταγμένων του συστήματος ΕΓΣΑ ’87.

Ο αρχιτέκτονας να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την μελέτη των αρχιτεκτονικών. Είτε πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό, για διατηρητέο κτίριο είτε για περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κλπ. Οποιαδήποτε αρχιτεκτονική μελέτη θα έπρεπε να υπογράφεται από αρχιτέκτονα μηχανικό με την οποία ο μελετητής θα λαμβάνει την ευθύνη για την λειτουργία, τη μορφολογία, το πλάσιμο των όγκων και εν γένει το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και τον οικοδομικό κανονισμό και την τεχνική της κατασκευής.

Ο πολιτικός μηχανικός, στατικός κατ’ άλλους θα μπορεί και θα πρέπει να υπογράφει και να λαμβάνει τη σοβαρότατη ευθύνη των στατικών. Και μόνο! Δεν είναι μικρή υπόθεση να κοιμάται ο ιδιοκτήτης κάθε βράδυ και να είναι ήσυχος ότι δεν θα πέσει το ταβάνι στο κεφάλι του και θα τον πλακώσει… Η μελέτη και η επίβλεψη των στατικών μόνο στους στατικούς! Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί φέρω το δικαίωμα ως διπλωματούχος αρχιτέκτονας μηχανικός να υπογράψω τα στατικά σε διώροφη οικοδομή…

Τέλος ο μηχανολόγος είναι ο απόλυτος αρμόδιος να μελετήσει και να επιβλέψει τις μηχανολογικές μελέτες. Από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα ρεύματα, τον ΚΕΝΑΚ, τους ανελκυστήρες κλπ. Ο μοναδικός αρμόδιος να μελετήσει και ο μοναδικός υπεύθυνος να εφαρμόσει ή να επιβλέψει… Ακόμη και την παθητική πυροπροστασία…

Ως προς τις αμοιβές, αναλόγως με το μέγεθος του έργου αλλά και το είδος του, οι αρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ, ΥΠΕΚΑ, πολεοδομίες) μπορούν να καθορίζουν ποσοστά αμοιβών αναλόγως (μελέτης κι επίβλεψης) ενός πραγματικού προϋπολογισμού του κάθε έργου. Ως προς τις ειδικότητες των ΤΕΙ, αυτές οι παρεξηγημένες ειδικότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να απορροφηθούν στις επιβλέψεις ως εργοταξιάρχες… Άλλωστε αυτό είναι που σπούδασαν…

Και φτάνουμε σ’ αυτό. Αυτό που σπουδάσαμε ο καθένας δεν πρέπει να είναι διαφορετικό από αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Αλλά και τα πανεπιστήμια ως φορείς αυτής της κοινωνίας πρέπει να οδηγήσουν τον φοιτητή στο επάγγελμα. Πρέπει απαραιτήτως να επανακαθοριστούν οι οδηγοί σπουδών και τα μαθήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να έρθουν πιο κοντά στην πραγματική επαγγελματική ζωή. Δεν υπάρχει άλλος χώρος για φιλοσοφία…

Ας αναθεωρήσουμε λοιπόν με σταθερά κριτήρια τρία βασικά πράγματα: αυτό που σπουδάσαμε, τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός και την ειδικότητα του καθενός. Όμως μην κάνουμε αυτή την κουβέντα μόνο όταν επίκεινται εκλογές στο Τ.Ε.Ε. Μην κάνουμε τέτοια κουβέντα αφορμή για χάρη μικροκομματικών επινοήσεων εντός των παρατάξεων. Το θέμα ήταν και είναι σοβαρό…