31/8/12

Προς νέα παράταση στα αυθαίρετα και “ειδικές κατηγορίες” στον νόμο


Από άρθρο της καθημερινής:

Προς την πέμπτη παράταση οδεύει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να υπάρξουν ταυτόχρονα ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στον ν. 4014/11, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση και ορισμένες “ειδικές κατηγορίες” αυθαιρέτων, αλλά και να υπάρξει εναρμόνιση με τον νέο οικοδομικό κανονισμό.

Στο μεταξύ, με την καταληκτική ημερομηνία να πλησιάζει, οι ρυθμοί υποβολής νέων δηλώσεων αυξάνονται και συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 400.000. Στις 14 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, λήγει η 4η παράταση της ρυθμίσεις για την “τακτοποίηση” αυθαιρέτων, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει ένα έτος “ζωής” (ο ν. 4014 τέθηκε σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 ενώ η υποβολή δηλώσεων ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου). Στις προθέσεις του υπουργείου φαίνεται να είναι ακόμα μία παράταση, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί για πόσο διάστημα. “Ο νόμος για τους ημιυπαίθριους, που αφορούσε πολύ πιο απλές περιπτώσει, ίσχυσε για 18-20 μήνες. Ο νόμος για τα αυθαίρετα βρίσκεται σε ισχύ ένα έτος και το πρώτο τρίμηνο ισχύος του δέχθηκε πλήθος τροποποιήσεων. Επομένως θα ήταν λογικό να παραμείνει σε ισχύ. Επεξεργαζόμαστε πιθανή παράταση”, λέει ο νέος γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης.

Φρεσκάρισμα

Με την αφορμή αυτή, ο κ. Αλεξιάδης εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ”φρεσκάρισμα” του ν. 4014/11. “Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει η νέα κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, δεν μπορεί στον “τίτλο” της αυθαίρετης να συμπεριλαμβάνονται και οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις εντός ενός κτιρίου που έχει χτιστεί με άδεια αλλά και τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα. Οι μικρές παραβάσεις πρέπει να διαφοροποιηθούν κάτι που άλλωστε ορίζει και ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”.

Επιπλέον το υπουργείο αναζητεί τρόπους να διευρύνει τους πιθανούς “πελάτες” της ρύθμισης για τα αυθαίρετα προσθέτοντας και άλλες “τακτοποιήσιμες” παρανομίες. “Επεξεργαζόμαστε τη διεύρυνση της ρύθμισης. Όχι βέβαια σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρου κλπ. δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθούν. Ωστόσο μπορούμε να εντάξουμε στη ρύθμιση και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες υπήρξε πλήθος
ερωτημάτων προς το TEE από τους μηχανικούς.

Εξορθολογισμός

“Για παράδειγμα, μπορεί σε ένα οικόπεδο που υπάρχει ένα διατηρητέο κτίριο να έχει ανεγερθεί κατ’ επέκτασή του ένα άλλο κτίριο, με κάποιες αυθαιρεσίες. Με τα σημερινά δεδομένα, το κτίριο αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση. Γενικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός της ρύθμισης ώστε ο πολίτης που εντάσσεται σε αυτή να αισθάνεται ασφαλής να ξέρει τι τον περιμένει”.

--

…και το σχόλιο:

Στόχος των διευκολύνσεων δεν είναι να διευκολύνουμε τον κόσμο… Είναι να τον διευκολύνουμε για να πιάσουμε τα νούμερα που είχαμε υπολογίσει… είναι το μέτρο της τακτοποίησης να «τρέξει» σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την υπαγωγή στην ρύθμιση, ενός εκατομμυρίου κατασκευών με πολεοδομικές παραβάσεις, έναντι των τετρακοσίων χιλιάδων, που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Κι αυτό, προκειμένου να μπουν στα Ταμεία του δημοσίου, τουλάχιστον, τρία δισεκατομμύρια ευρώ (η αρχική πρόβλεψη), ενώ εκτιμάται ότι το εν λόγω ποσόν μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Για εκείνους τους πολύ λίγους που είχαν αμφιβολία για την τελική προθεσμία: Όταν λένε επίσημα χείλη ότι επεξεργάζονται στο υπουργείο παράταση, τότε πρέπει να το θεωρούμε σίγουρο… Και θα το πω ξανά για να το εμπεδώσουμε: Πάμε για γενναία παράταση, πιθανότατα μέχρι το Μάρτιο. Αν όχι, θα πάμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να παρατείνουμε ξανά μέχρι το Μάρτιο.

Επειδή έχει αλλάξει η κυβέρνηση, οι ιθύνοντες και οι αρμόδιοι, άλλαξαν και τα χούγια. Ήτοι δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε μέχρι τρεις μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για να ακούσουμε τα μαντάτα της παράτασης.

Όσο αφορά τις δόσεις ψιθυρίζεται να τις κάνουν 60 από 48 δηλαδή οι αυθαιρετούχοι να αποπληρώσουν το πρόστιμο σε πέντε χρόνια αντί για τέσσερα. Τα προβλήματα ωστόσο θα προκύψουν με τις μειώσεις των προστίμων είτε αυτό γίνει μέσω των επί μέρους συντελεστών είτε –όπως θα επιθυμούσαν πολλοί ιδιοκτήτες- μέσω των τιμών ζώνης (που θεωρείται απίθανο).

Τι θα κάνουν όμως και πως θα αντιδράσουν όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα παλαιότερα μεγαλύτερα πρόστιμα; Οι οποίοι δικαίως θα αντιδράσουν… Θα προβλεφθεί διαδικασία μείωσης κι επιστροφή χρημάτων; Προσωπικά δεν μπορώ να το φανταστώ, δεν περιμένω ένα ασθμαίνων κράτος να μπορέσει έστω και να υποσχεθεί επιστροφές χρημάτων… Όσοι πλήρωσαν, πλήρωσαν! Άσε που μπορεί να ισχυριστεί και κάποιος αρμόδιος ότι είχαν και έκπτωση 20%...

Και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία 36 ή 48 δόσεων; Και ο κατάλογος με τα πιθανά ερωτήματα είναι μακροσκελής και θα παραμείνει μακροσκελής ακόμα κι αν περάσει η στιγμή των εξαγγελιών. Διότι δυστυχώς ζούμε σε ένα κράτος προχειρότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης…

Πάντως, όσο κι αν είναι όλα αυτά αδιευκρίνιστα, είναι ικανή και μόνο η πρόθεση… Αφού σε περιόδους λιτότητας υπάρχει κόσμος που θέλει αλλά δεν μπορεί, είναι λογικό να υπάρξουν συζητήσεις και προθέσεις διευκόλυνσης… Για να κάνουν ακόμα περισσότεροι την τακτοποίηση και να …δουλέψουμε κι εμείς!

Αναμένω ανυπομονών και υπομένων…