5/10/17

Μεγαλώσαμε, μας βάζουν στο μουσείο!

Έχω γράψει τόσα πολλά λόγια για εκείνο το μάθημα… Έχουν γράψει κι άλλοι, -με κυριότερο τον Γιώργο Τριανταφύλλου- έχουμε δημοσιεύσει φωτογραφίες, έχουμε θυμηθεί πολλές και μόνο ωραίες στιγμές! Πολλοί νοσταλγοί μάλιστα, είπαν να επαναληφθεί το μάθημα και πάλι… 


Και τώρα, προς έκπληξη μου, συναντώ την ανακοίνωση για την έκθεση «Αρχιτεκτονική 1:1» στο μουσείο Μπενάκη 

Θέλω αφ’ ενός να το μοιραστώ με τους σημερινούς μου συνεργάτες, τους συναδέλφους μου στη δουλειά, τους φίλους. Αρχιτέκτονες άλλων εποχών, νεότερων ή παλαιότερων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων… Ανθρώπους του χώρου που –όμως– δεν έχουν καμία μα καμία επαφή με το αντικείμενο εκείνου του μαθήματος. Για να δουν ο,τι μπορεί να αποπνέει μια αναδρομή στο εγχείρημα εκείνο. 

Για εμάς όμως, όσους συμμετείχαμε σε αυτά τα 6 έτη, πέρα από οτιδήποτε άλλο, εκείνο το μάθημα άφησε ανάμνηση που «αντέχει» καλά! Σημαντικό θα είναι να βρεθούμε όλοι οι συμφοιτητές μαζί, σε ένα σπάνιο και πολύ ιδιαίτερο reunion, στα εγκαίνια της έκθεσης! Όχι σε ένα εστιατόριο ή κάποιο μπαράκι… Αλλά δίπλα στα εκθέματα, τις φωτογραφίες, δίπλα στις αναμνήσεις μας, δίπλα στην αφέλεια της φοιτητικής μας ζωής! Να μεταφερθούμε έστω και για λίγο στο προ εικοσαετίας ανέμελο παρελθόν μας! 

Μετά θα πάμε ο καθένας μόνος του, μια άλλη μέρα με διαφορετική προσέγγιση, για να θαυμάσουμε την έκθεση με την ησυχία μας!

Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: Από 19 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου 


ΥΓ: Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές προσπάθειες για την εισαγωγή στοιχείων στη σχολική διδασκαλία που εμείς οι αρχιτέκτονες θεωρούμε αυτοδίκαια για την αντίληψη του χώρου, την απόκριση στα ζητούμενα της αρχιτεκτονικής, τη χρήση των υλικών… Το «Προς το Α της Αρχιτεκτονικής» ή το «Arkki» είναι τέτοιες πρωτοβουλίες και πρέπει να τις υποστηρίξουμε. Κι η έκθεση αυτή έρχεται να τις συμπληρώσει.