22/2/13

Βρέχει στη φτωχογειτονιά


Ο μέσος χρόνος διαδρομής σήμερα το πρωί ήταν πολλαπλασιαστικά αυξημένος. Μέχρι να φτάσεις στη Φραντζή είχες φάει στο τιμόνι περισσότερο από όσο για τη Χαλκίδα μια ηλιόλουστη ημέρα. Σήμερα όμως ήταν διαφορετικά. Σήμερα ένοιωθες ότι σε είχε ξυπνήσει ο Νώε.

Η Φραντζή ήταν καταληκτικό σημείο μια και αυτοκίνητο δεν περνούσε… Ή τέλος πάντων απαιτούσε σθένος και οδηγικές γνώσεις για να μην χρειαστεί να κολυμπήσεις. Και για να μπορέσεις κάποια στιγμή να το ξαναβάλεις μπροστά… Κι όλα αυτά για να φτάσεις στο μετρό και να καταλήξεις στην πολεοδομία στη Σωκράτους.

Με τα πολλά φτάνεις… Και προτού προλάβεις να σπρώξεις την πόρτα σε καλωσορίζει μια ανορθόγραφη μεν, προχειροκολλημένη και αδιάφορη δε ανακοίνωση:


Αυτομάτως έχει χαθεί από μέσα σου κάθε ελπίδα για να κάνεις τη δουλειά σου. Ο κόσμος γκρινιάζει, οι υπάλληλοι γκρινιάζουν κι αυτοί. Μια μέρα που έχουν πλημμυρίσει τα ρέματα κι αναζητάς τη θαλπωρή σε ένα κλειστό κτίριο η πολεοδομία δεν ενδείκνυται. Γιατί το κτίριο είναι παλιό και μπάζει από παντού. Πρώτο πλήγμα οι ανελκυστήρες…






Τολμάς να πάρεις τις σκάλες για να ανέβεις στον 5ο. Μα γιατί να ανέβεις; Κανείς δεν θα είναι απάνω… Σε τρώει όμως, ανεβαίνεις… Κι όπως ανεβαίνεις αναρωτιέσαι πως θα κατέβεις. Μοιάζει σκέτη αυτοκτονία…



Στον 5ο ένας υπάλληλος σου λέει τον πόνο του. Σου μιλά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που κι εσύ βλέπεις, βιώνεις, σιχτιρίζεις… «Γιατί δεν διαμαρτύρεστε;» «Γιατί άμα το κάνουμε, θα χάσουμε τη δουλειά μας. Εσείς πρέπει να τα πείτε…» Κατεβαίνεις προσεκτικά. Ο κόσμος στο ισόγειο έρχεται, αστειεύεται πνίγοντας την πίκρα του και γελά με τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, φεύγει… Εδώ κινδυνεύουν τα πάντα…


Το τηλεφωνικό κέντρο σκεπάστηκε πρόχειρα με νάυλον, ο υποσταθμός περιμένει υπομονετικά να πάρει κι εκείνος νερά, οι γυψοσανίδες αύριο θα είναι σε διαφορετικό σχήμα και μορφή… Το δε αρχείο; Ήδη όσοι φάκελοι υπήρχαν στο υπόγειο βράχηκαν αδιαμαρτύρητα… Και να σκεφτεί κανείς ότι ο δήμος πληρώνει ένα υπερ-ογκώδες ενοίκιο για αυτό το κτίριο!


Update: 25 Φεβ 2013: 

Οι επόμενες γενιές μηχανικών που θα ψάχνουν σχέδια στις πολεοδομίες θα έρχονται αντιμέτωπες με "...την πλημμύρα του 2013"! Τα ίδια και χειρότερα έπαθε η πολεοδομία στην Αγια Παρασκευή:

http://www.skai.gr/news/greece/article/224628/i-plimmura-katestrepse-arheio-oikodomikon-adeion/

Α, ρε κακομοίρη Τάσο!