15/1/12

Να προσέχεις παιδί μου...

Πολλοί από τους πατεράδες μας, συμβούλεψαν εμάς, τους κανακάρηδές τους, να προσέχουμε που βάζουμε (μεταξύ άλλων) και την υπογραφή μας. Και εμείς πήγαμε και γίναμε μηχανικοί! Αλλά την υπογραφή μας δεν έχουμε καταλάβει που ακριβώς πάμε και την βάζουμε...

Enki Bilal '82 - Le bol maudit










Περί ευθύνης και αμοιβής αυτής, ο λόγος...

Οι αρχιτέκτονες μηχανικοί, όπως κι όλοι οι άλλοι μηχανικοί, έχουν ευθύνη! Σε κάθε τι που υπογράφουν έχουν ευθύνη! Παράδειγμα: Σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία ακινήτων, κτισμάτων, διαμερισμάτων, γης ή ακόμη κι εταιρειών που έχουν ακίνητα, το σύνολο της ποινικής ευθύνης και η μισή αστική ευθύνη είναι στις πλάτες του μηχανικού ανεξάρτητα αν «πληρώνεται» γι' αυτό. Η ποινική ευθύνη βρίσκεται π.χ. στις δηλώσεις του τοπογραφικού, στο διάγραμμα κάλυψης, στις υπεύθυνες δηλώσεις καταλληλότητας (για το οτιδήποτε), στα κάθε είδους τεχνικά πιστοποιητικά ή στα μέτρα ασφαλείας, πυρασφαλείας κλπ, ενώ από την άλλη η αστική ευθύνη βρίσκεται στην αλήθεια των στοιχείων που δηλώνονται στα σχέδια, τις τακτοποιήσεις ή στον πίνακα κατανομής κλπ.

Ο συμβολαιογράφος δεν φέρει ευθύνη… Ο συμβολαιογράφος απλώς περιγράφει -χωρίς ευθύνη- ο,τι δήλωσε ο μηχανικός. Ο συμβολαιογράφος είναι στην πραγματικότητα η «Πολιτεία» και ο μηχανικός είναι ο «υποχρεωτικός σύμβουλος της Πολιτείας». Αυτό το «υποχρεωτικός» είναι που παρερμηνεύεται συστηματικά χρόνια τώρα και θεωρείται «αυτονόητο». Δηλαδή αφού ο μηχανικός είναι υποχρεωτικός σύμβουλος δεν είναι ανάγκη και να πληρώνεται. Μπορεί λ.χ. να γίνονται αγορές, μεταβιβάσεις κλπ με συμβόλαια εκατομμυρίων και να πληρώνονται ο συμβολαιογράφος, ο δικηγόρος και ο μεσίτης από 1% έως 4% της αξίας της δικαιοπραξίας και ο μηχανικός να αναλαμβάνει όλη την ποινική και την μισή αστική ευθύνη και να το κάνει αυτονοήτως τζάμπα.

Μελέτης και Πολεοδομίας το ανάγνωσμα!

Οι Πολεοδομίες τόσα χρόνια τώρα, «ελέγχουν» τις μελέτες των μηχανικών. Στις περισσότερες από αυτές όμως βάζουν τελικά μια σφραγίδα που λέει: «Εθεωρήθη». Δηλαδή «το είδα». Ακόμη πιο σωστά λέει «θεωρώ ότι είναι σωστό, αλλά δεν φέρω ευθύνη»! Δεν λέει «Ελέγχθηκε» παρά μόνον σε ελάχιστα χαρτιά του φακέλου της άδειας.

Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ευθύνη απορρέει από την κάθε μελέτη, είναι στις πλάτες του μηχανικού έτσι κι αλλιώς. Και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η ευθύνη είναι ισότιμη με έγκλημα! Κατά τον νόμο Πεπονή, στην Ελλάδα μόνον τα εγκλήματα των Ναζί στον Β' παγκόσμιο πόλεμο και η ποινική ευθύνη του στατικού δεν παραγράφονται ποτέ. Όσα χρόνια και να περάσουν. Η ποινική ευθύνη των στατικών δεν παραγράφεται ακόμα και για την κόρη του μηχανικού η οποία το μόνο που πιθανώς κατάφερε να κάνει στην ζωή της ήταν να γίνει κομμώτρια. Οι ευθύνες των στατικών δεν παραγράφονται γι' αυτήν, ούτε και μετά τον θάνατο του πατέρα της σε βαθιά γεράματα...

Επιβλέψεων το ανάγνωσμα!

Στην «επίβλεψη» ο μηχανικός δεν είναι ο «μηχανικός του ιδιοκτήτη». Στην «επίβλεψη» ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για την πιστή τήρηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη των σχεδίων που ενέκρινε το κράτος. Δηλαδή ο μηχανικός είναι ο υπεύθυνος «εκ μέρους του κράτους» για να τηρήσει ο ιδιοκτήτης τις υποχρεώσεις μιας «εκδοθείσας Διοικητικής Πράξης» και όχι «για να φτιάξει το σπίτι του».

Με λίγα λόγια: το κράτος ενέκρινε να χτίσει ο θείος μου ένα σπίτι σύμφωνο με τα σχέδια που κατέθεσα. Εγώ τώρα στην «επίβλεψη», παρακολουθώ τον θείο μου, να μην κάνει καμιά μ@#@%α και δεν τηρήσει τα σχέδια. Είμαι υπεύθυνος γι' αυτόν. Γι' αυτό και στο τέλος εγώ δίνω την υπεύθυνη δήλωση (με ποινική ευθύνη για την αλήθεια των στοιχείων της) ότι όλα έγιναν σωστά. Ο θείος μου απλώς δηλώνει ότι συμφωνεί μαζί μου (κι αυτό του έλειπε!!).

Επί πλέον την ευθύνη των μέτρων ασφαλείας κατά την διάρκεια της κατασκευής και την μισή ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα, την έχει ο μηχανικός, ακόμα κι αν ο θείος βάλει, ας πούμε, για ηλεκτρολόγο τον ανιψιό της γυναίκας του, ο οποίος είναι καλό παιδί (...αλλά έχει πτυχίο «Ωκεάνιας Ανθοκομικής»). Δηλαδή γι' άλλη μια φορά ο μηχανικός είναι ο «σύμβουλος» του κράτους και κάνει την δουλειά που έπρεπε να κάνει το κράτος.

Μήπως τότε θα βόλευε η σύσταση μιας εταιρείας;

Οι μηχανικοί δεν μπορούν να συστήσουν εταιρεία που να «υπογράφει» αυτή αντί για τα μεμονωμένα πρόσωπα εκτός κι αν εκχωρήσουν την υπογραφή τους και την σφραγίδα τους σ' αυτήν. Δηλαδή, είτε θα υπογράφεις σαν μηχανικός είτε θα υπογράφει η εταιρεία αλλά εσύ δεν θα χρησιμοποιείς πουθενά αλλού την σφραγίδα σου.

Έτσι καταλήξαμε να δημιουργούνται, τα τελευταία 25 – 30 χρόνια, «τεχνικές εταιρείες» από τον οποιονδήποτε μπορούσε να «νοικιάσει» την σφραγίδα κανα-δυο πιτσιρικάδων δίνοντάς τους μια αντιμισθία με δελτίο ή μικρο-ποσοστά από τα αναλαμβανόμενα έργα. Έτσι οι περισσότερες «τεχνικές» εταιρείες είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από εταιρείες μηχανικών.

Τα ζητήματα της διάρκειας...

Οι βεβαιώσεις που εκδίδουν οι μηχανικοί είναι «τελεσίδικες». Είναι «οριστικές». Είναι για «πάντα». Aντιθέτως το κράτος μπορεί να ανατρέπει όποτε θέλει τις δικές του βεβαιώσεις. Οι μηχανικοί όμως όχι... Π.χ. μπορεί το Δασαρχείο να εκδώσει βεβαίωση για κάποιο χωράφι και να γράφει επάνω στο χαρτί «οριστική βεβαίωση» και μια βδομάδα μετά να εκδώσει «νέα οριστική βεβαίωση» ανάποδη από την προηγούμενη.

Ο μηχανικός ότι «βεβαίωσε» το βεβαίωσε μια για πάντα. Οποιαδήποτε «βεβαίωση» εκδίδει ο μηχανικός έχει ποινική ευθύνη. Οποιαδήποτε βεβαίωση εκδίδει το κράτος για τα θέματά μας είναι απλώς μια «Διοικητική Πράξη».

Είμαστε λοιπόν εκείνοι που παίρνουμε την ευθύνη ενώ όλοι νομίζουν ότι την παίρνουν όλοι οι άλλοι, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι κλπ… Είμαστε εκείνοι που παίρνουν την «ευθύνη» όταν οι πολεοδομίες αρνούνται να το κάνουν, κι ας μας βγάζουν το λάδι… Είμαστε αυτοί που αντί να υπερασπιζόμαστε και να καθοδηγούμε τον ιδιώτη – πελάτη μας απέναντι στην Πολιτεία, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια δουλειά ως «οι αντί της Πολιτείας». Έστω κι αν αυτή είναι αντίθετη στον ιδιώτη κι ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός μας… Κι είμαστε αυτοί που ενώ στεκόμαστε «αντί της Πολιτείας παριστάμενοι και ενεργούντες» αν γίνει η μ@#@%α, τότε η Πολιτεία μας ζητάει τα ρέστα! Κι αν γίνει η μ@#@%α, τα ρέστα θα μας τα ζητήσει και ο ιδιώτης ακόμα κι αν είναι ο ίδιος ο αδερφός μας…

Είμαστε αυτοί που πρέπει να κάτσουν να διαβάσουν νόμους, να σχεδιάσουν, να «λύσουν», να πάνε στην πολεοδομία να εγκρίνουν, να πάνε στο γιαπί να κατασκευάσουν και να καταλήξουν στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!!!

Και που αμοιβόμαστε από υποχρέωση…