2/10/11

Βεβαίωση μηχανικού για κάθε πώληση ακινήτου. Ας βάλουμε το χάος σε μια σειρά

η βεβαίωση πως δεν είναι κάτι αυθαίρετο... είναι Χαράτσι;

Βλέπω συχνά πυκνά στις ειδήσεις και ασχολούνται με θέματα των μηχανικών (πχ αυθαίρετα). Βγαίνουν λοιπόν κάτι δημοσιογραφίσκοι, εκφράσεις του μηδενός, και ασχολούνται με κάτι που δεν ξέρουν. Το διογκώνουν, πανικοβάλλουν τον κόσμο, και είτε ηθελημένα, είτε κατά λάθος (;) και δημιουργούν ένα κλίμα κατά κάποιου ή κάποιων… (αυτή είναι η πάγια σειρά αυτής της τακτικής…)

Το είπαν «νέο χαράτσι»! Έτσι έγραψε το διαδικτυακό κανάλι του Ν. Ευαγγελάτου. Όχι μόνο δεν πρόκειται για χαράτσι, αλλά κι ο λόγος (η γραφή) με την οποία συντάσσεται το κείμενο είναι τουλάχιστον καθοδηγούμενος και επιτηδευμένος. Είναι μεγάλη απόλαυση να διαβάσει κάποιος όχι το άρθρο, αλλά το κράξιμο στα διατιθέμενα σχόλια που ακολουθούν…

Είπαμε, δημοσιογραφίσκοι, εκφράσεις του μηδενός…

Να μπουν λοιπόν τα πράματα σε μια σειρά. Από 21.09.2011 και εντεύθεν απαιτείται και είναι απαραίτητη μια βεβαίωση μηχανικού η οποία επισυνάπτεται σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο. Στη βεβαίωση αυτή (αλλά και σε αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη) βεβαιώνεται και δηλώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις (άρθρο 23, παράγραφος 4).

Και ο κόσμος γκρινιάζει… Δίκαια;

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων, πολλοί ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να δηλώσουν. Και κάποιοι ακόμα αρνούνται πεισματικά. Άλλοι που τελικά δήλωσαν είχαν περισσότερη διάθεση να εμβαθύνουν. Τους έλεγα ότι πριν αγοράσουν το διαμέρισμα, έπρεπε να είχαν συμβουλευτεί μηχανικό.


Μήπως είσαι εσύ που έσκασες 5000 € στον μεσίτη ενώ , τσιγκουνεύτηκες 300 € να πάρεις έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει και τώρα χτυπάς το κεφάλι σου με την μούφα που πήγες κι αγόρασες ?

Η απάντηση ερχόταν με σκληρότητα και τυπική απόγνωση απ’ τον ιδιοκτήτη: «μα δεν υπάρχει πουθενά ανοικτός ημιυπαίθριος…»

Γεγονός! Τι έκανε το κράτος λοιπόν; Τι έκανε αυτή η κυβέρνηση που βαρεθήκαμε πια να την κράζουμε; Έκανε και κάτι καλό και μακάρι να διατηρηθεί… Αρχικά έδωσε το δικαίωμα να τακτοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι. Πήγε ο κόσμος, αρχικά με δυσπιστία, αργότερα με περισσότερη θέρμη… Όποιος το έκανε, το έκανε. Σήμερα δίνει την ευκαιρία να τακτοποιηθούν και τα αυθαίρετα. Και κάποιοι θα τακτοποιήσουν. Διότι καταλαβαίνουν ότι έχουν ένα αυθαίρετο κτίσμα, ένα παράνομο κτίσμα. Κάποιων άλλων όμως το αυτί δεν ιδρώνει. Ας μην ιδρώσει όταν θα είναι αργά γιατί θα γελάω ακόμα πιο δυνατά!

Αυτοί λοιπόν που τακτοποίησαν, έχουν το κεφάλι ήσυχο… Δε λέω, δεν μας τρέχουν απ’ τα μπατζάκια, τακτοποιήσαμε όσο υπάρχουν στενότητες, όσο είμαστε σε κρίση. Ναι, ήταν καθαρά εισπρακτικά τα μέτρα. Αλλά τώρα είσαι τακτοποιημένος, είσαι πολύ κοντά στο να είσαι νόμιμος!

Έτσι λοιπόν κάποιος που δεν τακτοποίησε θα το βρει μπροστά του. Θα χρειαστεί βεβαίωση μηχανικού και κανείς δεν θα του δίνει. Γιατί κανένας μηχανικός δεν θα παίξει την καριέρα του κορώνα γράμματα για το αυθαιρετάκι του κυρίου ελληνάρα! Από το άρθρο 23 του νόμου:

5. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.

6. Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Όχι ρε, δεν είναι χαράτσι! Δεν είναι ληστρικό να δώσεις 100 - 200 € ακόμη κι αν έχεις ένα καθ’ όλα νόμιμο σπίτι… Έχεις καταλάβει τι κερατιάτικα πόσα πληρώνεις σε μια αγοραπωλησία ακινήτου; Βαφτίζετε χαράτσι το πρόστιμο για αυθαίρετα; Σιγά μην τους θίξουμε κιόλας τους καταπατητές!!! Λέμε-λέμε αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Όταν καταπατάς, μπαζώνεις ρέματα, κλείνεις ημιυπαίθριους, κάνεις κακό στο συνάνθρωπο, στη γειτονιά, στο κλίμα. Είναι μια τεράστια και δίκαιη ευκαιρία να σταματήσει εδώ το κακό.

Σήμερα το απόγευμα έχω συνάντηση με ένα μεσίτη… Αυτοί κι αν δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι! Σαν μηχανικός θα κληθώ να υπογράψω τέτοιες βεβαιώσεις. Ήδη με έχουν καλέσει. Δεν έχω τη διάθεση να χαριστώ σε κανέναν. Ούτε φίλο φίλου, ούτε γνωστό… Να είστε βέβαιοι συνάδελφοι, έχουν να δουν πολλά τα ματάκια μας.