25/9/11

Formwork - Δουβλίνο - Architecture Republic


Βρίσκεται στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, και μόλις ολοκληρώθηκε. Είναι το 'formwork', το studio ενός καλλιτέχνη και βρίσκεται σε οικόπεδο όπου ήδη προϋπάρχει κατοικία. Σχεδιασμένο και εφαρμοσμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο με το υπέροχο ιρλανδέζικο όνομα Architecture Republic και έδρα το Δουβλίνο. Το ιδιωτικό εργαστήριο του καλλιτέχνη, λόγω της ιδιαιτερότητας και των απαιτήσεων της δουλειάς έπρεπε να είναι ανοικτό, χωρίς ενδιάμεσα χωρίσματα και να έχει πλήρη οπτική πανταχώθεν…

Η κατασκευή έχει διαστάσεις 5,00 x 5,00 μ. και εκτείνεται από το ένα πλάγιο όριο της ιδιοκτησίας ως το άλλο. Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται μέσω ιδιωτικού περάσματος και καταλήγει αρχικά σε εσωτερικό κήπο και καθιστικό.

Είναι η δεύτερη φορά που συναντώ εργασιακό χώρο του οποίου η επιφάνεια εργασίας του καθήμενου είναι στο ίδιο ύψος με την εξωτερική πέριξ στάθμη του διαμορφωμένου (ή φυσικού) εδάφους.
Είναι εξαιρετικό για χώρους εργασίας είτε πρόκειται για δουλειά γραφείου, ή εφαρμογών, μια και επιτυγχάνονται καλύτερες συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας αλλά και ψυχισμού του εργαζόμενου. Διότι η θέα πέριξ είναι ορατή από καθήμενο! Γι επιτευχθεί αυτό, η τελική επιφάνεια του εδάφους είναι βυθισμένη κατά 75 εκ. από το εξωτερικό έδαφος, όσο περίπου το ύψος ενός γραφείου.

Επιπλέον ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης μπορεί να πετάει τους καμβάδες του το δάπεδο και να περιφέρεται, να περπατάει, περιμετρικά σ’ αυτό που προ ολίγου καλούσαμε επιφάνεια εργασίας, και να κοιτά τα έργα του από απόσταση. Αυτό διότι αυτή η περίεργη, διττή επιφάνεια εργασίας και διαδρομής είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, όπως τα περιμετρικά τοιχεία της εκσκαφής! Από αυτό το επίπεδο η οροφή βρίσκεται 2,40 μ. ψηλότερα. Με το ίδιο μονολιθικό στοιχείο του διαδρόμου δημιουργείται και το ίδιο περιλαμβάνει τη σκάλα καθόδου απ’ έξω. Απλά και όμορφα, σαν γλυπτό.




Στην οροφή, δύο λωρίδες φωτός με παραλληλία στον άξονα Βορρά – Νότου εξασφαλίζουν φυσικό φώς στο χώρο. Κάτω από το διάδρομο, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμα και καθιστικό, ο τεχνητός φωτισμός είναι έντεχνα θερμός για να υποδηλώνει τη βύθιση του εργαστηρίου στο έδαφός. Τα περιμετρικά ανοίγματα δεν έχουν μεγάλο ύψος πρεκιών μια και την επιφάνεια αυτή της χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να κρεμάει τα έργα του! Φανταστική εκμετάλλευση επιφανειών δουλεμένη με εξυπνάδα και μικρό κόστος!!!

Μικρή λεπτομέρεια. Μην πάει το μυαλό σας σε ειδικές κατασκευές, τραγικές απαιτήσεις και λεπτομέρειες! Ο χώρος δεν έχει ούτε καν τουαλέτα ή κουζινάκι! Ο άνθρωπος μένει δίπλα!!!






Μια και είναι διαθέσιμο το project info:

αρχιτέκτονες: Architecture Republic θέση: Drumcondra, Dublin 9, Ireland ιδιοκτήτης: John Graham φωτογράφος: Paul Tierney επιφάνεια έργου: 25 μ2 στάδιο: ολοκληρώθηκε, Αύγουστος 2011
comments powered by Disqus