1/8/11

Οι πόλεις της Absolut Vodka


Οι περισσότεροι το θυμόμαστε, ως μια απ’ τις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές σειρές. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Absolut Vodka μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας Cities δημιούργησε μια σειρά από αφίσες με σαφή αναφορά σε ότι έκανε κάθε πόλη μοναδική.


Η σειρά των φωτογραφιών είναι σήμερα κλασσική και γι αυτό το λόγο η καμπάνια επανέρχεται με τη μορφή συλλεκτικών γεύσεων.

Οι φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί τότε απεικόνιζαν ιστορικές μορφές, άλλες στόχευαν στο τουριστικό προφίλ κάθε πόλης, στην κουλτούρα του λαού, μερικές φορές μάλιστα γινόταν και αναπαραγωγή φωτογραφιών από αυτόνομους designers έχοντας μπόλικη δόση σάτιρας. Όλες όμως είχαν απαραίτητα τη βοήθεια του υπολογιστή γιατί έπρεπε να είναι λίγο …πειραγμένες!

Από τα ταξί της Νέας Υόρκης μέχρι το μετρό του Λονδίνου, αντικείμενα, φαγητά, προσωπικότητες, αθλήματα πέρασαν από την γκιλοτίνα του γραφίστα για να γίνουν διαφήμιση βότκας…

Η δε απεικόνιση της Αθήνας είναι πέρα από εξοργιστική λόγω της έλλειψης φαντασίας, ο κίονας είναι δείγμα αδιαφορίας, οι χρωματισμοί που χρησιμοποιούνται παραπέμπουν στην έρημο του Μεξικού! Για την δεύτερη εικόνα της Αθήνας (που εμφανίζεται κάπου παρακάτω) προφανώς η ιδέα ανήκει σε Έλληνα κατα πάσα πιθανότητα όχι εργαζόμενο στην εταιρεία!!! Τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης είναι πανάρχαιο σπόρ...


Μονάχα μια πόλη "προσέφερε" χωρίς καμία περιστροφή και υποχώρηση μια φωτογραφία της… Και μάλιστα αεροφωτογραφία! Η πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης με τα φώτα της, τον κόσμο της και προ παντός τα κτίριά της! Σε μια απόλυτα πραγματική σύνθεση χωρίς καμία προσπάθεια παρέμβασης photoshop αποδίδεται το αρχέτυπο μπουκάλι της βότκας. Ακόμη και στις αναλογίες! Οι γνωρίζοντες την πόλη έστω και λίγο καταλαβαίνουν. Οι δύσπιστοι ας αποτανθούν στο Google Earth!


Για να θυμούνται λοιπόν οι παλιοί, αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι!