5/2/11

Σαράντα χρόνια μετά... Σαράντα χρόνια πριν...

Η νομοθεσία προβλέπει τακτοποίηση (και όχι νομιμοποίηση) των ημιυπαιθρίων για 40 χρόνια. Η επιλογή της χρονικής διάρκειας δεν είναι τυχαία. Οι πολυκατοικίες που κατασκευάζονται σήμερα, σε 40 χρόνια από σήμερα θα θεωρούνται παλιές. Έτσι, το κράτος θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει κίνητρο να διεκδικήσει επιπλέον πρόστιμα.


Στον αντίποδα, άραγε, ένα κτίριο που σήμερα θεωρείται παλιό, πώς ήταν πριν από 40 χρόνια; Πώς ήταν η πόλη τότε; Αφορμή για αυτή την ανάρτηση είναι η εξαιρετική στήλη flashback των διαδικτυακών μου φίλων στο blog archode.


Αντικείμενο της ανάρτησης είναι μια ταινία που είχα δει μικρός. Σε εκείνη την ηλικία που κάποιος συγκινείται με τα κυνηγητά με αυτοκίνητα. Εξαιρετικό κυνηγητό μεταξύ Jean Paul Belmondo (κλέφτης) και Omar Sharif (αστυνόμος) στους δρόμους του Πειραιά εν έτει 1971! Σαράντα ολόκληρα χρόνια πριν! Η ταινία λέγεται Le Casse ή The Burglars ή Gli scassinatori και κατά τ' άλλα δεν λέει τίποτα. Οι διαφορές τότε και τώρα είναι σημαντικές. Ως γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, τον Πειραιά τον προλάβα έτσι! Οι δε πατεράδες μας -μας έλεγαν ότι- στήνονταν σε όλο το μήκος του κυνηγητού για να χαζέψουν τα γυρίσματα!




Και για να μην ζηλέψουν οι Αθηναίοι: