20/9/12

Τρικυμία: ένα θέατρο για το Αιγαίο


Περπατάς και εκεί που η τελευταία λύση είναι να σταματήσεις, εκεί αλλάζουν όλα και αρχίζεις να τρέχεις. Έχοντας την καλύτερη αφετηρία που φανταζόσουν…

Ένα πλοίο, ένα θέατρο…

Πρόκειται για τη διπλωματική εργασία στη σχολή των Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. ενός ηλεκτρονικού μου φίλου… Του Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη και της Αλίκης Στενού. Ως Πειραιώτης αρχιτέκτονας θα ήθελα μονάχα να τονίσω ότι πρόκειται ίσως για την πιο εναλλακτική διπλωματική που έχω θαυμάσει… Καλή σταδιοδρομία παιδιά!

Γράφουν στη σύντομη περιγραφή τους:

Τρικυμία: ένα θέατρο για το Αιγαίο
Ε.Μ.Π. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Διπλωματική Εργασία Εαρινό Εξάμηνο 2012
Σπουδαστές: Στενού Αλίκη, Τριανταφυλλίδης Θεόκλητος
Επιβλέποντες: Παπαλεξόπουλος Δημήτρης, Γυπαράκης Γεώργιος, Γυφτόπουλος Σταύρος, Μαζαράκος Θωμάς

Στηριζόμαστε στην θεώρηση του Αιγαίου ως μία διάσπαρτη πόλη και σε αυτή προσφέρουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, μία πολιτιστική γέφυρα, ένα πλοίο - θέατρο.

Η θάλασσα γίνεται ο τόπος μας, o κυματισμός, το σίδερο, το φως και ο θαλασσινός αέρας το περιβάλλον μας. Η υπερκατασκευή, τα καταστρώματα και τα αμπάρια οι εναλλακτικές δυνατότητές μας. Παίρνουμε ως αφετηρία το ρυθμό που μας υπαγορεύει η ναυπηγική, τον μεταφράζουμε σε αρχιτεκτονική και εναποθέτουμε στα χέρια του σκηνοθέτη ένα ευέλικτο εργαλείο.

Κεντρική συνθετική διαδικασία αποτελεί η αφαίρεση της μάζας των καταστρωμάτων και των τοίχων από το σώμα της υπερκατασκευής που πριν το κατακερμάτιζαν. Δημιουργούμε ένα τεράστιο κενό στα 'σωθικά' του πλοίου στο οποίο εισάγουμε το θέατρο. Κρατάμε μονάχα τις εξωτερικές λαμαρίνες και τις ενισχύουμε με ένα πυκνό σύστημα μεταλλικών πλαισίων, που προεκτείνουν τη λογική του σκαριού σε όλο το θέατρο. Εστιάζουμε στο φως και διατρυπόντας το κέλυφος, το αφήνουμε να μπει ορμητικά στο χώρο. Τοποθετούμε το κοινό κάτω από τον έναστρο ουρανό υπό τη συνοδεία της καλοκαιρινής ψύχρας, της αλμύρας και των μεταλλικών ήχων. Και μάλιστα μέσα σ' ένα κέλυφος γεμάτο μνήμες τις οποίες μαρτυρούν τα ίχνη των ξεριζωμένων τοίχων στις λαμαρίνες και τα απογυμνωμένα φουγάρα.Δείτε περισσότερα σε ανάρτηση στο Archipunks
Η πλήρης παρουσίαση, οι αναφορές και η βιβλιογραφία των σπουδαστών βρίσκεται στο:
Ωστόσο η εξαίρετη αυτή δουλειά δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων και στο designboom...