18/7/12

∆ελτίο Ελέγχου ∆οµικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α.)

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα σημαντικά βοηθήματα που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο όσον αφορά το Δ.Ε.ΔΟ.Τ.Α. (∆ελτίο Ελέγχου ∆οµικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου)

Κατ’ αρχάς… ούτε αμοιβή γι’ αυτό ξέρουμε… Θεωρώ ικανή αμοιβή το ένα με ενάμισι ημερομίσθιο (όπου για τον μηχανικό δεκαπενταετίας (11-20 χρόνια εμπειρίας), το ένα ημερομίσθιο ανέρχεται στο ποσό των 348,79€). Είναι σημαντική η εργασία σύνταξης του δελτίου αλλά εφ' όσον συμπεριλαμβάνεται στα 4,5 συνολικά ημερομίσθια της νόμιμης αμοιβής τότε σίγουρα δεν μπορεί να είναι περισσότερο.

Κατά δεύτερον δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να το υπογράψει άλλη ειδικότητα πέρα από πολ. μηχ. Πιθανόν να επιτρέπεται αφού πρόκειται για μακροσκοπικό έλεγχο. Τα ζητήματα που θα κληθούμε να συμπληρώσουμε στο δελτίο δεν αποτελούν φόβητρο για τις άλλες ειδικότητες…


Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. στην σελίδα του έχει ανεβάσει μια Πρόταση του ΤΕΕ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου. Όμως όσο προχωρά η ανάγνωση και καταλήγουμε –κάπου στη μέση του αρχείου- να πρωτοδούμε πως διάολο μοιάζει αυτό το δελτίο δομικής τρωτότητας, το ΤΕΕ μας εκπλήσσει με την δομική προχειρότητα! Προ της φόρμας προηγείται ένα τεράστιο χάσμα από enter και το δελτίο κόβεται στη μέση. Και ξενερώνεις. Και δεν καταλαβαίνεις και πολλά…

Το μόνο που προλαβαίνεις να καταλάβεις είναι ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες για το δελτίο. Σε κάθε περίπτωση συμπληρώνουμε ένα από τα τρία. Συνοπτικά:


Στην κατηγορία (1) περιλαμβάνονται: H μετατροπή εξωστών και ημιυπαιθρίων χώρων, η διάταξη υποστέγου ή πέργολας, οι μικροκατασκευές στα δώματα ή στο περιβάλλον του κτιρίου, οι ψησταριές και καθιστικά οπουδήποτε, παρεμφερείς μικροκατασκευές, μαντρότοιχοι μικρού ύψους (κάθε είδους), κατασκευές διαμορφώσεως σε κήπους και αυλές, ανοικτές κολυμβητικές ή άλλες δεξαμενές, υπαίθριες, εκτός κτιρίου. 


Στην κατηγορία (2) περιλαμβάνονται: Αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που καταλαμβάνουν τμήμα του όλου κτιρίου (οριζόντιες ή κάθετες αυτοτελείς ιδιοκτησίες σε κτίριο το οποίο έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια) και η υπαγωγή στο Ν.4014/2011 πραγματοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο έλεγχος του Μηχανικού για την συμπλήρωση του δελτίου δομικής τρωτότητας διενεργείται μόνο επί της συγκεκριμένης αυτοτελούς ιδιοκτησίας και δεν σχετίζεται με το σύνολο του κτιρίου. 

Και τέλος στην κατηγορία (3) περιλαμβάνονται: Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για τις οποίες απαιτείται η συμπλήρωση και η υποβολή δελτίου δομικής τρωτότητας, σε συνδυασμό με τη μελέτη στατικής επάρκειας για τις κατασκευές της παραγράφου (ββ) του νόμου, που συντάσσεται από αρμόδιο διπλωματούχο μηχανικό.


Αμέσως μετά σου μπαίνει το μικρόβιο… Δεν μπορεί, κάποιος θα τα έχει σε σωστή μορφή για να τα διαβάσουμε. Στο michanikos.gr ο Ιάσονας έχει ανεβάσει αρχεία που όχι μόνο τα βλέπεις, αλλά τα κάνεις download και τα συμπληρώνεις… Είναι σε μορφή excel και έχουν πολύ καλά ζυγισμένα τα περιθώρια εκτύπωσης. Δεν ασχολείσαι ούτε καν με τις γραμματοσειρές…

Αλλά τι διάολο συμπληρώνεις; Πολλά άγνωστα ερωτήματα για έναν ταπεινό αρχιτέκτονα… Ο ΣΠΜΕ μας σκέφτηκε… Ανέβασε δική του πρόταση για την συμπλήρωση του δελτίου η οποία δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτή του ΤΕΕ, (πιθανότατα αυτή την ίδια να ανέβασε το ΤΕΕ) το αρχείο που έχει ανέβει ωστόσο είναι πλήρες και απαντά σε όλα τα ζητούμενα… Μετά από αυτό, το μόνο ίσως που θα χρειαστεί είναι να ψάξεις είναι οι ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας. Τα πράγματα είναι απλά…Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε τον πολιτικό μηχανικό της γειτονιάς σας... Το ξαναγράφω, τελευταίο, για να μην παρεξηγούμαι: Αν και δεν θα πέσουμε και πολύ έξω, αναμένεται επίσημη οδηγία, μην παρεκτρέπεστε…