25/1/12

Εξαίρεση για τα αυθαίρετα του Δημοσίου

Η είδηση:
Εξαίρεση από το πρόστιμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ακινήτων του Δημοσίου, προβλέπει διάταξη του Σχέδιο Νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, που βρίσκεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη συζήτηση του νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παραδέχτηκε ότι πολλά σχολεία που χτίστηκαν επί χούντας είναι εντελώς παράνομα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει δημαρχείο που δεν διαθέτει οικοδομική άδεια, γι’ αυτό και ζήτησε, παρά τη διαφωνία βουλευτών, να υπάρξει εξαίρεση για τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς οι ΟΤΑ δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν.
Από το all4me.gr

Το σχόλιο:
Οι ερωτήσεις έρχονται στο μυαλό με διάθεση ειρωνείας και περιπαικτικής αντίδρασης…
Αλλά έρχονται μαζί και οι απαντήσεις… Όπως εμβληματικά θα αναφωνούσε ο ακάλυπτος Αντώνης Καφετζόπουλος: «…και απαντώ μόνος»

Α. Γιατί λοιπόν δεν τακτοποιούμε τα δημόσια κτίρια; Μα, δεν έχει κανένα νόημα να βγάλεις τα λεφτά απ’ τη μια τσέπη και να τα βάλεις σε άλλη. Είναι κάτι σαν απαλλαγή του δημοσίου από το δημόσιο, ένα πράμα…

Β. Μα τους χίλιους μηχανικούς, πως άραγε βρέθηκε στην ιδιοκτησία του δημοσίου αυθαίρετο κτίσμα; «Δυσκολεύομαι» να πιστέψω ότι το δημόσιο δεν είχε γνώση. Όπως επίσης «δυσκολεύομαι» να φανταστώ ότι το ίδιο το δημόσιο είναι τελικά καταπατητής!

Γ. Ποιον μηχανικό θα έβαζε το κράτος να πάρει ευθύνη για τέτοια τακτοποίηση; Μάλλον θα έμπαινε σε διαδικασία χαμηλότερης προσφοράς… Αλλά και πάλι, θα ήταν ιδιώτης μηχανικός ή του δημοσίου; Εδώ μάλλον το ΤΕΕ θα ενεργοποιούταν για να διαθέσει μηχανικούς να ασκήσουν την …ιδιότητά τους!

Δ. Και τι αμοιβή θα του έδινε; Μα, τη νόμιμη… αφού κι αυτή θα χρεωνόταν σαν έξοδο του δημοσίου στον Έλληνα. Αργά η γρήγορα…

Ε. Οι εισφορές υπέρ ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ θα ήταν ένα ωραιότατο χαπάκι… Το ΤΕΕ δεν θα γκρίνιαζε τόσο και το ΤΣΜΕΔΕ θα αύξανε έστω και κατά μερικές χιλιάδες το ήδη ασθμαίνον αποθεματικό του…

Ζ. Άραγε αν αυτά τα αυθαίρετα θελήσει το κράτος να τα πουλήσει, τι θα γίνει; Δεν θα μεταβιβάζονται, ενώ θα επιμένει και θα πιέζει η τρόικα; Έχω την εντύπωση πως σιωπηλά και ψύχραιμα, θα …ξανα-ματα-εξαιρεθούν!

Η. Ξέρω, λέει «εξαίρεση από το πρόστιμο». Δηλαδή θα τακτοποιηθούν βεβαίως, αλλά δίχως πρόστιμο… Ναι, μωρέ, τι αφελής σκέψη!

Θ. Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο το έχουμε αφήσει προ αμνημονεύτου καιρού οπίσω μας!

Κατάλαβες Μάκη μου…