23/12/11

Στα χρόνια του μηδενός

Όταν κάποτε, επάνω στη δουλειά, έλεγε «πρέπει μια μέρα αυτά που συναντάμε να τα γράψω σε βιβλίο» δεν τον έπαιρνα στα σοβαρά. Κανείς δεν τον πίστευε! Πολλοί το έχουν πει, πολύ λίγοι το σκέφτονται, και τελικά μόνο ένας το πράττει!

Κι όταν έγινε αυτό το βιβλίο, μέσα στο οποίο ο Σταμάτης θεωρεί ότι τα πάντα είναι θεωρήματα και όχι θεωρίες, είχα τη χαρά και την τιμή να του γράψω την εισαγωγή. Πολλοί φίλοι και γνωστοί αναφέρονται στις σελίδες των ευχαριστιών, πολλοί περισσότεροι φίλοι μαζευτήκαμε σήμερα στην παρουσίασή του…

Και βέβαια δεν γίνεται λόγιος σήμερα, αφού σκαρώνει στιχάκια για τους τραγουδοποιούς εδώ και χρόνια! Ούτε θεωρητικός της απολυτότητας θα γίνει αφού θα τον βλέπουμε πάλι από αύριο στις οικοδομές και τις πολεοδομίες… Ο Σταμάτης Πανταζόπουλος που όλοι γνωρίζουμε, εκτόνωσε και τόλμησε να εκθέσει σε αυτές τις σελίδες, ένα σωρό παραλογισμούς της επαγγελματικής καθημερινότητας…

Άλλωστε, όπως αρμόζει στις ημέρες που διανύει ο τεχνικός κόσμος, νόμος είναι το δίκιο του Σταμάτη! Παραθέτω μέρος της εισαγωγής που είχε «αρχικά» γραφτεί και λογοκρίθηκε με τις πατροπαράδοτες «διαλλακτικές» μεθόδους. Χράπ!

…στην εποχή μας τα πάντα έχουν παραποιηθεί, έχουν αλλοιωθεί, έχουν μπερδευτεί... κι ο κάθε ένας νομίζει ότι «κατέχει την αλήθεια». Στην εποχή μας είσαι ό,τι νομίζεις ότι είσαι. Και αυτό δηλώνεις... 

Για παράδειγμα, στο επάγγελμα των μηχανικών, υπάρχουν πολλοί π.χ. πολιτικοί μηχανικοί που νομίζουν ότι είναι «αρχιτέκτονες». Που «αρχιτεκτονίζουν». Ο συγγραφέας του βιβλίου, ως παλιά καραβάνα πολιτικός μηχανικός, μου ζήτησε να γράψω την εισαγωγή για το βιβλίο του, βασιζόμενος στη συνεργασία που είχαμε επί μακρόν, αλλά κυρίως επειδή, ...όπως λέει ο ίδιος, είμαι ένας αρχιτέκτονας που «πολιτικο-μηχανικίζει»! 

Η διαμάχη πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων μένει στα χαρτιά, αφού κατ' ουσίαν κινούνται στον ίδιο χώρο ασκούν το ίδιο επάγγελμα. Κατά τον ίδιο περίεργο τρόπο οι «σύγχρονοι θεολόγοι» πιστεύουν ότι είναι «φυσικοί» ή «μαθηματικοί», οι δε φυσικοί θεοποιούν τα «συγγράμματα φυσικής» σαν «ιερά κείμενα» ...και οι «μεντρεσέδες» όπου διδάσκεται ο «ιερός λόγος» νομίζουν ότι είναι «σχολές των επιστημών». 

Το πραγματικό κόστος στο κοινωνικό σύνολο είναι ηχηρό! Στην τρίτη δημοτικού τα παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν αν τελικά προερχόμαστε από τους πιθήκους, ή από το πλευρό του Αδάμ!

Η Λυδία μιλά για το έργο του Σταμάτη Πανταζόπουλου "Στα χρόνια του μηδενός"


Πρόταση 1η: Την κανονική εισαγωγή θα την διαβάσετε αμα αγοράσετε το βιβλίο!!! Εμείς, έτσι κι αλλιώς, χαβαλέδες είμαστε! 
Πρόταση 2η: Η θέση αυτού του βιβλίου στη βιβλιοθήκη είναι δίπλα στους «νόμους του χάους», του Ilya Prigogine!