19/12/11

Το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής

Σκληραίνουν, λέει το ρεπορτάζ, τη στάση τους οι μηχανικοί…

Ο μηχανικός είναι ο σύμβουλος του πολίτη απέναντι στο κράτος σε σχέση με όλα τα οικοδομικά ζητήματα. Ο μηχανικός λοιπόν έχει το δικό του σύμβουλο για να κάνει αυτή τη δουλειά. Το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο μας έχει υπερασπιστεί με επιτυχία εδώ και πολύ καιρό. Και τα αιτήματα που θέτει αυτές τις ημέρες είναι πέρα για πέρα δίκαια όπως: Όχι στην αύξηση των εισφορών ασφάλισης, όχι στην προχειρότητα των νομοθετημάτων, διασφάλιση του αποθεματικού του ταμείου, διασφάλιση της νόμιμης αμοιβής, διασφάλιση των αμοιβών μελετητών και εργοληπτών κλπ. 

Δεν μπορώ να όμως κατανοήσω έναν τέτοιο φορέα που ενώ προστατεύει τα μέλη του, αποφασίζει και δρα ενάντια στην εργασία και την αμοιβή των και τους διακόπτει τη χρήση στο μοναδικό και μονοπωλιακό εργαλείο δουλειάς… Έτσι απλά και άκριτα! Και τη διακόπτει με μια ελάχιστη προειδοποίηση… Ότι προλάβετε μέχρι την Πέμπτη! Ενώ το σύστημα αυθαιρέτων ήταν ούτως ή άλλως αυτές τις μέρες νεκρό…

Όταν απεργούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν δούλευε το κράτος. Και επειδή δεν έκανα τη δουλειά μου, το κράτος σιχτίριζα! Όταν ο δικός μου ο κλάδος θέλει να με προστατέψει, ας είναι η κινητοποίηση «ενάντια» στο κράτος. Ας είναι και η «ενέργεια» που θα δυσκολέψει το κράτος. Όχι εμένα!

Ποιος άραγε σκέφτηκε τον μηχανικό που δεν έχει αυτό τον καιρό άλλη εργασία εκτός από τα αυθαίρετα; Ποιος αναρωτήθηκε πως θα ταΐσει αυτός ο μηχανικός τα παιδάκια του; Και να ήταν το κράτος, ναι, να εναντιωθούμε όπως κάνουν όλοι οι κλάδοι. Αλλά να εναντιωθούμε και στον σύμβουλό μας;

Καλέ μου σύμβουλε, δεν με συμβουλεύτηκες. Όταν έξω στη ζούγκλα οι αμοιβές απέχουν από το νόμιμο και έχουν ήδη κατέβει στο …ασυνήθιστο, με ωθείς να κατέβω κι εγώ εκεί… Διότι κάποιοι δηλώνουν τη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί! Κι αν με καλέσεις σε πειθαρχικό, αυτό θα σου πω κι από κοντά…κι επίσημα!

Αλλά ακόμα και τότε, όπως τόνισα και στα παληκάρια που έχεις στο γραφείο αυθαιρέτων να λύνουν απορίες, οι μηχανικοί για το πειθαρχικό θα κάνουν ουρές μέχρι τα σκαλάκια του μετρό… Όταν έλεγες ότι η δουλειά γίνεται έξω, στην πιάτσα, και όχι στο γραφείο, κάτι ήξερες. Τώρα έχεις κάποιους εκεί στο γραφείο που δεν ξέρουν από …πιάτσα!


Δηλαδή όποτε θα έχουμε θέμα, θα κατεβάζουμε έτσι για πλάκα το σύστημα; Το ίδιο θα κάνουμε και με τις άδειες αύριο μεθαύριο;

Ναι, ο νόμος 4014 αλλά και ο 3843 είναι εισπρακτικοί, είναι παρωδία, είναι, είναι, είναι… Αλλά το κείμενο του ΤΕΕ δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για αυτό…Αν λοιπόν το πρόβλημά μας είναι πραγματικά ο νόμος, ο τρόπος που γίνεται η δήλωση, το αν υποβαθμίζεται ο ρόλος του μηχανικού ή όχι, το μέλλον της αρχιτεκτονικής ταυτότητας αυτού του τόπου, τότε ας συζητήσουμε γι' αυτά!

Ή κάπως αργά σκεφτήκαμε να αντιδράσουμε ή περνάμε μια σοβαρότατη κρίση ταυτότητας…

Παρεπιπτόντως για την αρχιτεκτονική ταυτότητα εν μέσω κρίσης ο κ. Τασος Μπίρης απάντησε στο greekarchitects.gr, καλό είναι να τον ακούσουμε μικροί και μεγάλοι!