2/11/11

Ναοί και παρεκκλήσια από οστά!Με την ευκαιρία των ημερών του Halloween, ιδού μια παρουσίαση διαφορετική! Έξι εκκλησίες κατασκευασμένες ή διακοσμημένες από ανθρώπινα οστά, αυθεντικά και μόνο αυθεντικά! Σε τρομακτικές ποσότητες, δουλεμένες με ...μεράκι και γούστο! Έξι μοναδικές ανά τον πλανήτη στο είδος τους που πραγματικά αξίζει να επισκεφθούμε. Όσοι τουλάχιστον διαθέτουν το απαραίτητο θάρρος! Άλλωστε οι επισκέπτες απλά βλέπουν και θαυμάζουν. Ας αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι τα κρατούσαν στα χέρια τους και τα επεξεργάστηκαν ώστε να προκύψει ένα τέτοιο αριστουργηματικό αποτέλεσμα!


Our Lady of the Conception of the CapuchinsΗ Παναγία της Σύλληψης των Καπουτσίνων στη Ρώμη (Our Lady of the Conception of the Capuchins) είναι διακοσμημένη με τα οστά περισσότερων από 4000 καλόγερων που πέθαναν ανάμεσα στα έτη 1500 και 1870. Τα οστά είναι τοποθετημένα με τρόπο τέτοιο που να αποδίδουν Μπαρόκ και Ροκοκό ύφος. Τρεις πλήρεις σκελετοί στην είσοδο του ναού καλωσορίζουν τους επισκέπτες με ιδιαίτερο και μακάβριο τρόπο και προϊδεάζουν για την εσωτερική περιήγηση!

Sedlec OssuaryΜια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες είναι η «Εκκλησία των Οστών» (Church of Bones) ή αλλιώς Sedlec Ossuary και βρίσκεται στα προάστια της Kutna Hora στην Τσεχία. Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ το 1278, ο τοπικός ηγούμενος έφερε μαζί του ένα δοχείο με χώμα το οποίο υποστήριζε ότι ήταν από το Γολγοθά. Σύντομα οι πιστοί από όλες τις περιοχές του βασιλείου της Βοημίας επιθυμούσαν να ταφούν εκεί! Το μικρό κοιμητήριο έπρεπε να επεκταθεί. Αλλά και πάλι ο χώρος ήταν μικρός… Το 15ο αιώνα κτίστηκε μια γοτθική εκκλησία δίπλα στο κοιμητήριο της οποίας το υπόγειο χρησίμευε σαν οστεοφυλάκιο. Και εν τέλει το 1870, αφού το κακό είχε παραγίνει, προσελήφθη ένας ξυλογλύπτης ονόματι Frantisek Rint με εντολή να βάλει τα οστά σε μια σειρά… Το αποτέλεσμα ήταν απλά εκπληκτικό. Τα δύο πιο ξεχωριστά κομμάτια του ναού είναι «ο μεγάλος πολυέλαιος των οστών» και «το οικόσημο της οικογένειας Schwarzenberg»

Monastery of San Francisco

Στη Λίμα του Περού το πρώτο νεκροταφείο ήταν οι κατακόμβες κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Οι κατακόμβες περιέχουν το οστεοφυλάκιο και μυστικά «περάσματα» ή μονοπάτια που οδηγούσαν στον καθεδρικό ναό και το δικαστήριο της ιεράς εξέτασης. Οι κατακόμβες χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1808 οπότε και κατασκευάστηκε νεκροταφείο έξω από την πόλη. Οι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν το 1943. Εκτιμάται ότι περιέχουν περισσότερες από 70.000 ταφές. Σε συγκεκριμένο σημείο μέσα στις κατακόμβες βρίσκονται πλατώματα με δεξαμενές «διακοσμημένες» σήμερα με οστά και κρανία σε στρώσεις κυκλικών σχημάτων.

San Bernardino alle Ossa

Η εκκλησία San Bernardino alle Ossa βρίσκεται στο Μιλάνο και η ιστορία της είναι απλή. Η διακόσμησή της όμως είναι περίτεχνη και κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Πρωτικτίστηκε το 1145 μαζί με ένα νοσοκομείο και ένα νεκροταφείο. Το 1210 κατασκευάστηκε οστεοφυλάκιο και το 1269 μια νεότερη εκκλησία δίπλα του. Για αιώνες δεν έγινε καμία εργασία, μέχρι το 1679 οπότε και ανακατασκευάστηκε το συγκρότημα από τον Giovanni Andrea Biffi. Ο Biffi ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τα εν αφθονία οστά για να δώσει τον «επιθυμητό χαρακτήρα» στους εσωτερικούς χώρους του ναού.

Skull Chapel in CzermnaΣτην Czermna, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Kłodzko Powiat στην Πολωνία, υπάρχει το παρεκκλήσι Skull. Πρόκειται για μια ιερή περιπλάνηση ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο! Το παρεκκλήσι κτίστηκε από τον τοπικό ιερέα της ενορίας Wacław Tomaszek το 1776.Κατά τύχη, βρήκε ένα μαζικό τάφο δεκάδων χιλιάδων θυμάτων από επιδημία χολέρας σε πολέμους και τον 17ο και 18ο αιώνα. Για δώδεκα χρόνια, οστά συλλέγονταν, απολυμαίνονταν και αποθηκευόντουσαν. Ώσπου, το 1804, στο βωμό τοποθετήθηκε και το κρανίο του ιερέα!

Capela dos Ossos


Η Capela dos Ossos (εκκλησία των οστών) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Évora της Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα μικρό παρεκκλήσι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (Igreja de São Francisco). Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παρεκκλήσια και ναούς, στην Capela dos Ossos υπάρχουν δύο πλήρεις σκελετοί κρεμασμένοι με αλυσίδες από την οροφή, ενός πατέρα και του γιού του, με μια επιγραφή γραμμένη στο πλάι τους: «Better is the day of death than the day of birth»

Ένα φανταστικό πανόραμα της εκκλησίας είναι διαθέσιμο στο δίκτυο…

Οι παλαιότεροι θα έχουν θυμηθεί ήδη τις ατελείωτες ώρες των φοιτητικών χρόνων που αφιερώθηκαν σε παιχνίδια role playing, dungeons & dragons κλπ. Τότε που καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να χάσουμε το σεβασμό των γονιών μας! Σε κάποιον από αυτούς τους χώρους, σε κάποια κατακόμβη, σε κάποια κρύπτη ίσως να παραμονεύει ο Diablo…