26/7/11

King's Cross new Facade - Stanton & Williams



Στην πρόσοψη του King’s Cross Station, κομβικό σημείο της καθημερινής ζωής στο Λονδίνο, πρόκειται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής. Ο σημερινός αντιαισθητικός προθάλαμος που έχει αναφορές στη δεκαετία του ’70 (και τη Λονδρέζικη κουλτούρα εκείνης της εποχής) θα αφαιρεθεί για να αποκαλυφθεί η επιβλητική Βικτοριανή πρόσοψη, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 150 χρόνια.


Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013. Με την ολοκλήρωσή τους θα έχει δημιουργηθεί ένας 7.000 τετραγωνικών μέτρων ανοικτός χώρος μεγαλύτερος από τη Leicester Square. Η εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου έχει δαπανήσει περίπου 500 εκατομμύρια αγγλικές λίρες για τις κατά καιρούς βελτιώσεις στο σταθμό. Σκοπός η ευκολότερη και ταχύτερη χρήση για τα 30 εκατομμύρια επιβατών το χρόνο.





Οι αρχιτέκτονες Alan Stanton και Paul Williams έχουν προτείνει τον επιστρώσεις από γρανίτη στην πλατεία ως αναπαράσταση του φωτός και της σκιάς θέλοντας να αναπαράγουν τις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και να σηματοδοτήσουν τις οδεύσεις από και προς το κτίριο. Πολεοδομική άδεια, θα επιδιωχθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Η πρόσοψη θα επαναπροσδιοριστεί ως η κύρια είσοδος του σταθμού και θα κατασκευαστεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη ένα νέο γυάλινο στέγαστρο. Από την κύρια είσοδο οι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση στις 13 πλατφόρμες του σταθμού μέσω υπερυψωμένης πεζογέφυρας.

Από άρθρο των Ross Lydall και Martin Bentham της London Evening Standard