20/7/11

Νέες εποχές, νέες τεχνολογίες, νέα σκυροδέματα!Εδώ και αρκετό καιρό έχουν πέσει στην αντίληψη μου διάφορες δημοσιεύσεις για νέες τεχνολογίες που αφορούν το σκυρόδεμα. Νέες χρήσεις σε ένα υλικό που έχει χορτάσει το μάτι μας. Ένα υλικό που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί το κυρίαρχο δομικό στοιχείο, η δε κατασκευή από σκυρόδεμα είναι για να φανεί το μέγεθος της χρήσης λέγεται πια "συμβατική".Διαφανές σκυρόδεμα

Ο Aron Losonczi, ένας 30χρονος, αρχιτέκτονας από το Csongrad της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Royal University College of Fine Arts στην Στοκχόλμη, οραματίστηκε και κατασκεύασε ένα νέο καινοτόμο υλικό το οποίο ονόμασε LitraCon, από το Light-transmitting Concrete.

Πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του χρειάστηκε ο συνδυασμός τσιμέντου και οπτικών ινών προκειμένου να καταλήξουν τα δύο αυτά στοιχεία μαζί και να δώσουν το συγκεκριμένο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια αυτή δίνει άλλες προοπτικές πλέον αναφορικά με την κατασκευή ενός κτιρίου και πόσο μάλλον για το πως μπορεί να αλλάξει η αίσθηση εσωτερικά αν το χρησιμοποιήσει κάποιος ως διαχωριστικό χώρου.

Ένας τοίχος φτιαγμένος από Litracon, μπορεί να είναι δύο μέτρα σε πάχος. Οι ίνες μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστη απώλεια φωτός μέχρι 20 μέτρα. Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν φέροντα στοιχεία, αφού οι ίνες γυαλιού δεν έχουν σημαντικά αρνητική επίπτωση στην θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος. Τα δομικά στοιχεία μπορούν να παραχθούν σε διάφορα μεγέθη και επίσης να συμπεριλάβουν θερμομόνωση. Το μόνο του αρνητικό είναι ότι είναι πανάκριβο.Διαβάστε περισσότερα στην ανάρτηση του Sell & Build

Σκυρόδεμα που αυτοεπιδιορθώνεται

Ήδη από το Μάιο του 2009 έχει δημοσιευτεί στο Βήμα η ανακάλυψη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ενός νέου υλικού σκυροδέματος που «επουλώνει» μόνο τις ρωγμές του.

Η αυτοεπιδιόρθωση του μπετόν γίνεται με απλή απορρόφηση νερού και διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο περιβάλλον. Το υλικό μετά την απορρόφηση σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα από ανθρακικό ασβέστιο, μια ανθεκτική ουσία που στη φύση συναντάται στα κελύφη των θαλάσσιων οργανισμών. Αισθητικά βέβαια δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτή η λεπτή κρούστα ανθρακικού ασβεστίου αφήνει ίχνη στην επιφάνεια καθώς αναπτύσσεται.Το νέο μπετόν έχει σχεδιαστεί ώστε να σπάζει σε πολύ μικρές ρωγμές, και όχι σε μεγάλες, όπως το συμβατικό μπετόν- λειτουργεί περισσότερο ως μέταλλο που λυγίζει αλλά δεν σπάει. Έτσι ακόμη και αν υποστεί ρωγμή, ο βροχερός καιρός για μερικές ημέρες αποτελεί τον σύμμαχο για την «επούλωση» των πληγών του, σύμφωνα με μελέτη η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο τεχνικό περιοδικό «Cement and Concrete Research». Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το υλικό επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση ακόμη και όταν υποβληθεί σε πιέσεις που μεταβάλλουν το αρχικό του μέγεθος κατά 3%- ποσοστό αρκετό για να οδηγήσει σε καταστροφικές ρωγμές το συμβατικό σκυρόδεμα.

A building in a bag – Αναπτυσσόμενο σκυρόδεμαΜια λύση για εκείνες τις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση επέμβαση και ανάπτυξη εγκαταστάσεων είναι η ιδέα των Will Crawford και Peter Brewin. Διχτυωτά φύλλα τσιμεντόσκονης που στοιβάζονται και μεταφέρονται εύκολα, έχουν την ιδιότητα όταν βρέχονται να μετατρέπονται σε ισχυρά δομικά στοιχεία εντός 24 ωρών.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά τη χρήση δεν μπορεί να διπλωθεί ξανά και να εγκατασταθεί σε άλλο τόπο.Διαβάστε περισσότερα στο designboom

Οικολογικό σκυρόδεμαΓια να ευλογήσουμε και τα γένια μας, ο Έλληνας ερευνητής κ. Νικόλας Βλασόπουλος ανακάλυψε σκυρόδεμα που δεν ρυπαίνει και ανακυκλώνεται. Δεν πρόκειται για καινοτόμο ιδέα στην εφαρμογή της, για ιδέα που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής απόδοσης και της αισθητικής.

Η κατασκευή του πιο διαδεδομένου οικοδομικού υλικού στον κόσμο είναι εξαιρετικά ρυπογόνος. Χάρις στις πρωτοποριακές έρευνες του Έλληνα επιστήμονα, το σκυρόδεμα που ανακαλύφθηκε μπορεί να παραχθεί με δραστικά μικρότερες εκπομπές - υπολογίζεται πως, στο χειρότερο σενάριο, το οικολογικό τσιμέντο προκαλεί κατά 85% τουλάχιστον λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Στην πορεία των ερευνών, φάνηκε πως το προϊόν της Novacem έχει και άλλα σημαντικά οικολογικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα ότι είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί πλήρως μετά την κατεδάφιση ενός κτιρίου, ενώ αντίθετα το συμβατικό τσιμέντο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί μόνο σαν χαμηλής ποιότητας δομικό υλικό.

Tο περιοδικό Technology Review του ΜΙΤ συμπεριέλαβε το τσιμέντο της Nocacem στις δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες για το 2010, ενώ επίσης ανακηρύχθηκε καλύτερη καινοτομία στο φετινό συνέδριο ενεργειακών τεχνολογιών που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Δεληγιάννη από την Καθημερινή