10/7/11

Περί επαγγελματικής ελευθερίας

Η απελευθέρωση του επαγγέλματος έτσι όπως προωθείται είναι μια προσταγή της Ευρωπαϊκής ένωσης που για μια ακόμα φορά αδυνατούμε να υλοποιήσουμε ως νόμο και να εφαρμόσουμε χωρίς αντιρρήσεις και παρατράγουδα.

Η αλήθεια είναι πως το πλήθος των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται είναι περί τα 135 ενώ οι επαγγελματικές δραστηριότητες ξεπερνούν τις 400! Πολυπληθής και σίγουρα πολύβουη η συνδιαλλαγή του πολιτευτή με τόσους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών. Με μοναδική ανάγκη και φόβο του πολιτευτή να μην υπάρξει πολιτικό κόστος.

Στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων οι καλοβολεμένοι συνδικαλιστές του κάθε κλάδου απλούστατα αρνούνται την αλλαγή. Ή την φοβούνται. Όχι γιατί το υπάρχον καθεστώς είναι απαραιτήτως ικανοποιητικό. Απλά φοβούνται την αλλαγή και ποια κεκτημένα θα τους αφαιρέσει.

Μα με αυτές τις παραμέτρους εκατέρωθεν, δεν πρόκειται να υπάρξει ορθή και βιώσιμη λύση. Διότι με όλες αυτές τις έγνοιες δεν εστιάζουμε στο πραγματικό ζητούμενο. Καταλήγουμε έτσι σε ημίμετρα που ικανοποιούν μονάχα τις δύο πλευρές διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια μικρή περίοδο χάριτος απέναντι στην επερχόμενη και αναπόφευκτη γκρίνια των ευρωπαίων.

Μικρή όμως η περίοδος χάριτος, στιγμιαία ουσιαστικά η λύση. Δεν προκύπτει καμία αλλαγή, αν έστω υπάρξει αλλαγή τότε το αποτέλεσμά της δεν είναι το ευκταίο, η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται διαφορά και δεν υπάρχουν νέοι κανόνες για να προσαρμοστούν οι αγορές.

Μέχρι εδώ καλά. Μέχρι εδώ οι καταστάσεις είναι λίγο έως πολύ γνωστές!

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων συζητήθηκε, ξανασυζητήθηκε εδώ και μήνες, ψηφίστηκε τον Ιανουάριο με τον Ν. 3919/2011 και ετέθη σε εφαρμογή από τις 2 Ιουλίου και εντεύθεν. Θεωρείται αυτονόητο ότι οι διαβουλεύσεις αυτές αλλά και οι τόποι λειτουργίας ενός νέου συστήματος έπρεπε να είναι προαποφασισμένα και συμφωνημένα εγκαίρως. Ότι από την ψήφιση ως την εφαρμογή του νόμου μεσολαβεί μεταβατική περίοδος προετοιμασίας και προσαρμογής.

Ειδικά για τους μηχανικούς το Τ.Ε.Ε. προσπαθεί όλο αυτό τον καιρό να δώσει μια αξιόπιστη λύση.

Το πρώτο πράγμα (είναι απορίας άξιο) που έπρεπε να γίνει αντιληπτό από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν πως σε περίπτωση μικρότερων αμοιβών από τις προκαθορισμένες, θα μειωνόταν αναλόγως και η φορολογία εισοδήματος και ο Φ.Π.Α., συνεπώς και τα έσοδα του κράτους.

Κάπως έτσι προέκυψε ο ορισμός της νόμιμης αμοιβής. Αφού κανείς δεν ζητούσε ποτέ περισσότερο από την ελάχιστη αμοιβή στην οποία πολλές φορές γίνονταν και άτυπες εκπτώσεις… Η νόμιμη αμοιβή είναι μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η εργασία του μηχανικού, αφού η νόμιμη αμοιβή είναι εξαρτημένη και συνυφασμένη με την παλαιότερη ελάχιστη αμοιβή. Διασφαλίζονται όμως και τα έσοδα του κράτους αφού το Τ.Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει ασυνήθιστα μικρές αμοιβές, δηλαδή πολύ χαμηλότερες από την νόμιμη αμοιβή.

Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν στην πορεία. Δεν αρκεί που στο Υπ. Οικονομικών υπήρχαν άνθρωποι που δεν καταλάβαιναν το κόστος της απελευθέρωσης, βρέθηκαν υψηλόβαθμοι μηχανικοί του ΥΠΕΚΑ οι οποίοι δεν έχουν εκδώσει έστω μια άδεια οικοδομής στην καριέρα τους. Οι αντιπρόσωποι του Τ.Ε.Ε. βρέθηκαν στην αναπάντεχα δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγήσουν σε συναδέλφους τους τι είναι ο προϋπολογισμός του έργου, τι είναι το ελάχιστο κόστος της οικοδομής και πως από αυτά προκύπτουν όλοι οι συντελεστές των αμοιβών των μηχανικών, τα ένσημα του Ι.Κ.Α. κλπ. Με τέτοια απροσδόκητη ασχετοσύνη άκρη δεν βγαίνει…

Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της σειράς γράφτηκε και παίχτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Σε μια ήδη βαλτωμένη έως μηδενική οικοδομική δραστηριότητα ο νέος Ν. 3919/2011 περί επαγγελματικής ελευθερίας σε συνδυασμό με το ήδη σε όλους γνωστό και εν ισχύ Π.Δ. 696/1974 για τον υπολογισμό των νομίμων αμοιβών των μηχανικών, ορίζουν εν ολίγοις πραγματικό προϋπολογισμό οικοδομικού έργου της τάξεως των 750€/τ.μ. Τη στιγμή που το αντίστοιχο μέγεθος προ της ισχύος του Ν. 3919/2011 ήταν 118€/τ.μ. αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αμοιβές και αναλόγως οι κρατήσεις για μια οικοδομική άδεια τετραπλασιάζονται έως δεκαπλασιάζονται κατά περίπτωση!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μέση πενταόροφη οικοδομή στην οποία με το παραπάνω καθεστώς απαιτείται σύνολο αμοιβών και φορολογικών περί τις 150.000€ ήτοι μισό διαμέρισμα! Αυτή την τερατομορφία προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να εξομαλύνει το Τ.Ε.Ε. (γιατί από το υπουργείο εκλύεται μόνο μυρουδιά ανικανότητας!) Από την 4η Ιουλίου 2011 το Τ.Ε.Ε. έχει εκδώσει δελτίο τύπου που περιγράφει το πρόβλημα. Το δελτίο τύπου δεν είναι μια απλή προειδοποίηση ή ένα μανιφέστο κατά πάντων. Είναι μια σαφής ανάλυση με παραδείγματα, αιτιολόγηση και κυρίως συγκεκριμένη πρόταση. Με έναν μοναδικό και πραγματικό προϋπολογισμό οικοδομικού έργου, με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται τα πάντα.

Εκτιμάται ότι τις προσεχείς 10 με 15 ημέρες θα υπάρξουν νεότερα. Γιατί αλλιώς αν ισχύσει το υπάρχον καθεστώς προβλέπεται οι αγανακτισμένοι να μεταφέρονται από την πλατεία Συντάγματος κατ’ ευθείαν στα γραφεία των ανά την επικράτεια μηχανικών!